اعتیاد به مصرف انواع مواد بهخصوص مواد مخدر جزو خطرناکترین نوع عادتهای رفتاری است. درمان اعتیاد به مواد مخدر، آن هم پس از سالها مصرف کار سادهای نیست. شما برای ترک مواد مخدر که در خون و بدنتان نفوذ کردهاند نیاز به کمک و استفاده از روشهای علمی و دارویی و دوری از مصرف قرص های ممنوعه بعد از ترک اعتیاد دارید. داروهای کمکی برای ترک اعتیاد رنج شما را در روند ترک کمتر کرده و احتمال رهایی شما را بیشتر میکنند. البته در مقاله های جداگانه از کمپ ترک اعتیاد آجودانیه نیز بعضی داروهای کمکی برای ترک اعتیاد را به طور تخصصی بررسی کردهایم که یکی از آنها مقاله قرص کلونیدین، کمک در ترک اعتیاد و کاهش علائم آن است.
ترک اعتیاد به کمک دارو
کسی که سالها تجربه مصرف ماده مخدری را داشته و به آن اعتیاد پیدا کرده باشد، هم از نظر روحی و هم جسمی به آن ماده مخدر وابستگی شدید دارد. اگر این شخص تصمیم به ترک اعتیاد خود بگیرد، راه درازی در پیش خواهد داشت. رهایی از وابستگی روحی و جسمی شدید به مواد مخدر اعتیاد آور با درد و رنج فراوانی همراه است. هرچقدر دوز مصرف مواد و زمان اعتیاد بیشتر باشد، ترک آن و علائم ترک اعتیاد سختتر خواهد بود. کاهش مصرف یا قطع مواد مخدر علائم شدیدی مثل دردهای عضلانی و استخوانی، تهوع و استفراغ، بیقراری، اضطراب، افسردگی و … به دنبال دارد. کنترل این علائم به تنهایی امکانپذیر نیست و نیاز به مصرف داروهای کمکی برای ترک اعتیاد دارد.
روشهای درمانی ترک اعتیاد
امروزه دیگر اعتیاد مثل یک عمل قبیح و گناه نابخشوده تلقی نمیشود و با فرد معتاد مانند یک بیمار رفتار میشود. از این رو، برای درمان ترک اعتیاد دیگر از روشهای قدیمی و سنتی که عموما برپایه تنبیه و اجبار بوده، استفاده نمیشود. در عوض، روشهای پیشرفتهای از جمله روش های درمانی برای ترک اعتیاد متداول است. در روشهای درمانی که معمولا باید زیر نظر پزشک معالج یا افراد متخصص در مرکز ترک اعتیاد انجام گیرد، از علم پزشکی برای رهایی جسم و روح فرد معتاد کمک میگیریم. برخی از روش های درمانی ترک اعتیاد عبارتند از:
- سم زدایی بدن از ماده مخدر
- دارو درمانی
- بستری کردن فرد بیمار
این روش های درمانی را نمیتوانید در خانه و بدون تجویز پزشک انجام دهید. تمامی این روشها در کمپهای اختصاصی ترک اعتیاد به کار میرود. روشهای غیردرمانی مثل خدمات روانپزشکی و روانشناسی هم در کنار این روشها لازم و ضروری هستند.
سم زدایی
بیشتر مواد مخدر خطرناک و اعتیاد آور مثل تریاک ( اپیوم ) ، هروئین، شیشه و … در طول مصرف طولانی وارد خون فرد بیمار میشوند و مانند سم بدن شخص را مسموم میکند. اولین قدم در ترک اعتیاد و کنار گذاشتن مصرف این مواد خارج کردن سم آنها از بدن است. سم زدایی روشی درمانی است که ما در کمپ ترک اعتیاد آجودانیه برای همین کار استفاده میکنیم. وقتی سم اعتیاد از بدن شما خارج شود، جسمتان از این مواد مخدر پاک میشوند. شما پس از سمزدایی تقریبا نیمی از راه ترک اعتیاد را رفتهاید و تنها تحمل دردهای آنها باقی میماند.
دارو درمانی
درمان اعتیاد با سم زدایی تمام نمیشود و همچنان ادامه دارد. بعد از این مرحله شما باید ذره ذره اثرات مخرب برجایمانده از مصرف مواد مخدر را از جسم و روحتان پاک کنید. اعتیاد به مصرف مواد مخدر یک بیماری مزمن است که عملکرد مغز را مختل میکند. به عبارتی، مغز فرد معتاد به مرور دچار تغییرات فیزیکی شده و ترشح آندروفین را متوقف میکند.
آندروفین مادهای طبیعی در بدن است که برای تسکین درد و به عنوان یک مسکن عمل میکند. این مسکن با دستور مغز آزاد و ترشح میشود. اما در بدن معتادان، مغز به آندروفینهای مصنوعی که همان مواد مخدر هستند وابسته میشود. به همین دلیل، وقتی شخص بیمار مصرف مواد را کنار میگذارد، دردهای جسمی و روحی او به تنهایی و با کمک مغز تسکین پیدا نمیکند. از این رو به داروهای کمکی و مسکنها نیاز پیدا میکند. بنابراین دارو درمانی یکی از روشهای مهم و ضروری در ترک اعتیاد به شمار میآید.
انواع داروهای اصلی برای ترک اعتیاد
حال که به ضرورت دارو درمانی در ترک اعتیاد پی بردید، بهتر است با داروهای اصلی و مهم در این زمینه بیشتر آشنا شوید. در میان تمام انواع داروهایی که برای ترک اعتیاد رایج هستند و توصیه میشوند، برخی موارد متداولتر بوده و اثر کمکی بیشتری دارند. داروهای اصلی ترک اعتیاد عبارتند از:
- متادون
- شربت اپیوم
- نالکسان
این داروها به عنوان مواد جایگزین ماده مخدر در دوره ترک توصیه میشوند. مصرف این داروها و دز مصرفی آنها باید زیر نظر پزشک و به مدت محدود باشد چون خود این داروها هم زمینه اعتیادآوری دارند.
متادون
داروی متادون با نام تجاری Methadose به گیرندههای مواد مخدر در مغز بیمار متصل میشود و دردها و علائم ترک را کاهش میدهد. این داروی صنعتی و شیمیایی جایگزین مناسبی برای ماده مخدر است و روند درمان را تسریع میبخشد. مصرف این دارو که فقط در اوایل ترک اعتیاد توصیه میشود، به خودی خود ممکن است عوارض شدیدی به دنبال داشته باشد. این عوارض شامل موارد زیر زیر هستند:
- اختلال در تنفس
- تپش قلب و درد قفسه سینه
- سر درد و سرگیجه
- اختلالات فشار خون
این علائم موقتی بوده و بعد از مدتی برطرف میشوند. هوشیار باشید که مصرف متادون را بیرویه ادامه ندهید چون ممکن است اعتیاد جدیدی پیدا کنید یعنی معتاد به مصرف متادون شوید.
شربت تریاک
مصرف شربت تریاک برای آن دسته از بیمارانی که به مواد مخدر مثل تریاک اعتیاد دارند توصیه میشود. این دارو با بدن این افراد راحتتر سازگار میشود و عوارض کمتری به دنبال دارد.
نالوکسان
داروی نالوکسان یا نالوکسون با نام تجاری Narcan دارویی بسیار حیاتی و خاص است. این دارو برای درمان مسمومیتهای ناشی از مصرف بالای مواد مخدر، اوردز کردن و کما و بیهوشی بعد از مصرف زیاد کاربرد دارد. مصرف این دارو باید با احتیاط باشد تا سطح هوشیاری و تنفس طبیعی فرد اوردز کرده را به حالت عادی برگرداند. اما نالوکسان چگونه به ترک اعتیاد کمک می کند؟ خاصیت ویژه این دارو این است که به طور مستقیم جذب گیرندههای عصبی مغز میشود و سیستم عصبی را از اثرات مخرب ماده مخدر پاک میکند. از طرف دیگر، مانع از ورود و جذب مواد مخدر به مغز و بدن میشود.
داروهای کمکی برای تسکین درد
در کنار این داروهای اصلی که به عنوان جایگزینی برای ماده مخدر مصرفی تجویز میشوند، داروهای کمکی برای تسکین درد فرد بیمار هم لازم است. همان طور که قبلا هم اشاره کردیم، مغز فرد معتاد به طور طبیعی قادر به ترشح مسکن طبیعی در بدن نیست؛ از این رو، بیمار در دوره ترک دردهای عضلانی و جسمی زیادی را متحمل میشود. داروهای کمکی مانند مسکن عمل میکنند و درد بیمار را کاهش میدهند. برخی از این داروها عبارتند از:
- بوپرنورفین (ب2)
- نالتروکسان
با اینکه این داروها مسکن درد هستند ولی باید با احتیاط و با مجوز پزشک مصرف شوند. مصرف بی رویه آنها عوارض زیادی به دنبال خواهد داشت.
بوپرنورفین (ب2)
یکی از مسکنهای قوی برای تسکین علائم ترک اعتیاد بوپرنورفین (ب2) است. این دارو برای ترک مواد مخدر بسیار خطرناک مثل هروئین و کوکایین تجویز میشود. قرص ب 2 دردهای بسیار شدید را آرام میکند و تحمل دوره ترک و درمان را برای شما آسانتر خواهد کرد.
نالتروکسان
از آنجایی که مصر مواد تاثیرات کاذبی روی مغر دارد و باعث ایجاد حس نشاط و شادی میشود، قطع مصرف آن خلاء بزرگی در مغز بیمار ایجاد میکند. داروی نالتروکسان با نام تجاری Depade از دسته داروهای آنتاگونیست مورفینی است که روی سلولهای عصبی مغز تاثیر میگذارد. تاثیر این دارو بر مغز باعث از بین بردن اثرات لذت بخش و شادی آور بعد از مصرف مواد در بیمار میشود. این دارو برای ترک اعتیاد به الکل و مواد مخدر اثربخشی بالایی دارد چون میل به مصرف این مواد را در بیمار کنترل میکند. این دارو را نباید بی رویه مصرف کنید چون عوارض شدیدی از جمله آسیب به کبد به دنبال دارد. بیشتر داروهای شیمیایی و صنعتی که برای درمان ترک اعتیاد استفاده میکنید، عوارض متعددی به همراه دارند. اگر در کنار مصرف این داروها از روشهای غیردارویی یا داروهایی غیرشیمیایی هم کمک بگیرید، میتوانید این عوارض را کمتر کنید.
داروهای گیاهی برای ترک اعتیاد
حب الشفاء (حب جدوار)
حب الشفاء که با نام حب جدوار نیز شناخته میشود، یکی از داروهای کمکی مؤثر برای ترک اعتیاد است. این داروی گیاهی به دلیل داشتن ترکیبات مسکن و ضدالتهابی، دردهای ناشی از ترک مواد مخدر را کاهش داده و به تقویت قوای جسمانی افراد در حال ترک کمک میکند. بسیاری از افرادی که در فرآیند ترک دچار ضعف، دردهای عضلانی و علائم ترک اعتیاد میشوند، از این داروی طبیعی به عنوان یک راهکار تسکیندهنده و بدون وابستگی استفاده میکنند.
✔ کاهش دردهای ناشی از ترک مواد مخدر بدون ایجاد وابستگی
✔ تقویت قوای جسمانی و کاهش ضعف عمومی
✔ کاهش التهابهای داخلی و دردهای عصبی و عضلانی
✔ کمک به بهبود بیخوابی و بیقراریهای دوران ترک
حب جدوار (حب الشفاء) به عنوان یکی از مسکنهای گیاهی قوی، میتواند دورهی ترک را آسانتر کند، اما نباید جایگزین درمانهای پزشکی و مشاورههای تخصصی شود.
نحوه مصرف حب الشفاء برای ترک اعتیاد
مقدار مصرف این دارو بسته به شرایط جسمی فرد و شدت علائم ترک اعتیاد متفاوت است. برخی از افراد روزانه یک تا دو عدد حب جدوار مصرف میکنند، اما توصیه میشود که مصرف این دارو تحت نظر پزشک یا متخصص طب سنتی باشد.
هشدار: با اینکه حب الشفاء یک داروی گیاهی است، اما مصرف بیش از حد آن ممکن است عوارضی مانند افت فشار خون، مشکلات گوارشی یا خوابآلودگی شدید ایجاد کند. بنابراین، همیشه مقدار مصرف را با دقت رعایت کنید.
این داروی گیاهی حاوی ترکیباتی مانند جدوار، زنجبیل، زعفران و برخی گیاهان دارویی دیگر است که همگی خواص آرامبخش، ضدالتهابی و تقویتکننده سیستم ایمنی دارند. این ترکیبات به تعدیل علائم ترک مواد مخدر و کاهش اضطراب و استرس دوران ترک کمک میکنند.
حب الشفاء یکی از پرکاربردترین داروهای کمکی در ترک اعتیاد است، اما باید بهعنوان یک درمان مکمل استفاده شود. برای ترک موفق، بهتر است این دارو را در کنار روشهای درمانی استاندارد مانند مشاوره روانشناسی، داروهای تخصصی ترک اعتیاد و تغییر سبک زندگی به کار ببرید.
حب الشفاء اعتیادآور است؟
خیر، این دارو کاملاً گیاهی است و هیچ وابستگی فیزیکی یا روانی ایجاد نمیکند. اما مصرف بیش از حد آن میتواند عوارضی به همراه داشته باشد.
مصرف دارو بعد از ترک اعتیاد
مصرف داروهای کمکی برای ترک اعتیاد معمولا در دوره موقت درمان ضروری هستند. با این حال، ممکن است بعد از اتمام دوره ترک همچنان نیاز به مصرف محدود این داروها داشته باشید. نحوه مصرف و دز مصرفی دارو بعد از ترک باید طبق تجویز پزشک یا مرکز درمانی شما باشد. تصور نکنید که با پایان دوره ترک، اعتیاد برای همیشه از زندگی شما رفته است. شما همچنان بعد از دوره ترک هم باید از خودتان مراقبت کنید و به تغییر سبک زندگی، تغذیه سالم و تکمیل درمان متعهد باشید. در کمپهای تخصصی هم بخشی از روند درمان مربوط به پشتیبانی و مراقبت بعد از ترک و ترخیص از کمپ است.
ترک اعتیاد در کمپ
اگر اعتیاد شدید به مصرف مواد مخدر دارید و نیازمند مجموعه کاملی از انواع روشهای درمانی و دارویی هستید، بهتر است به یک کمپ اعتیاد مراجعه کنید. کمپ تخصصی آجودانیه با ارائه خدمات متنوعی از جمله سم زدایی، خدمات درمانی، روانپزشکی، روانشناسی، خدمات اعصاب و روان و خدمات تکمیلی مثل تفریحی و ورزشی به شما در درمان ترک اعتیاد کمک میکند. وقتی در این کمپ بستری شوید، تمامی این امکانات و خدمات را به طور یکجا و در یک مکان متمرکز دریافت خواهید کرد. این کار هم در انرژی و وقت شما صرفجویی میکند و هم هزینه درمان را کاهش میدهد. برای اطلاع از خدمات کمپ تخصصی آجودانیه به بخش مربوط به پذیرش و درمان در سایت کمپ آجودانیه مراجعه کنید.