ترک هروئین
هروئین، پودر سفید رنگ و تلخ مزه ای است که معمولا ناخالصی هایی به آن اضافه می شود و تغییر رنگ پیدا می کند. هروئین، از مشتقات مورفین است که در قدیم بر ای تسکین درد مورد استفاده قرار می گرفت و بعدها متوجه شدند که این ماده اعتیاد آور است. در این مقاله قصد داریم به بررسی ترک هروئین بپردازیم.
هروئین چیست؟
هروئین که از مشتقات مورفین است، بر روی سلول های مغزی تاثیر می گذارد و می تواند منجر به بروز اختلالات متعددی در سیستم مغزی و عصبی شود و مشکلات جسمانی و روانی مانند بی خوابی، بی قراری، تکرر ادرار، اختلالات سیکل قاعدگی در خانم ها و مشکلات عصبی را به همراه داشته باشد.
هروئین نیمه عمر چهار تا شش ساعت دارد که به میزان مصرف و وضعیت متابولیسم بدن فرد بستگی دارد.
روش های ترک هروئین
ترک هروئین یکی از سخت ترین انواع ترک کردن است آن هم به این دلیل که مقدار زیادی سم وارد بدن می شود و با آسیب های شدیدی همراه خواهد بود، به علاوه این که می تواند مشکلات جسمانی و روانی را نیز به همراه داشته باشد که در پروسه ترک باید به این مورد اهمیت داده شود. به همین خاطر، ترک اعتیاد هروئین باید به صورت اصولی انجام شود و بهتر است افراد درگیر به کمپ ترک اعتیاد مراجعه کنند.
سم زدایی، اولین مرحله ترک هروئین است که اثرات این ماده از بدن خارج می شود و هدف از انجام این مرحله این است که دفع هروئین به گونه ای انجام شود که کمترین میزان مشکلات روانی و جسمانی ظاهر شود و بدن بتواند با نبود هروئین سازگاری پیدا کند. مدت زمان این مرحله به میزان مصرف و شرایط جسمانی فرد بستگی دارد که اگر به صورت سریع انجام شود، دو تا چهار روز طول می کشد اما اگر سم زدایی تدریجی در نظر گرفته شود، بازه زمانی تقریبا ده روز نیاز خواهد بود. در هر حال، نیاز است فرد تحت نظر تیم پزشکی باشد تا بهترین نتایج با کمترین میزان عوارض حاصل گردد.
بعد از پشت سر گذاشتن این مرحله، روش های درمانی مختلفی در نظر گرفته می شود که عبارتند از:
- ترک اعتیاد به هروئین با مصرف دارو. متادون، دارویی است که طول عمر بیشتری دارد و به عنوان داروی جایگزین مورد استفاده قرار می گیرد و دیگر نیازی نیست فرد برای پنهان کردن خماری خود، هروئین مصرف کند. توجه داشته باشید که این روش حتما باید تحت نظر پزشک انجام شود و از مصرف خودسرانه باید خودداری شود.
- ترک اعتیاد به هروئین روش نیمه سریع. در این روش، بعد از قطع مصرف هروئین، به منظور کاهش درد از دارو استفاده می شود.
- ترک تدریجی هروئین. این روش این گونه است که مصرف هروئین به تدریج کم می شود تا مصرف قطع شود. بسیاری از افرادی که درگیر اعتیاد به هروئین هستند، با این روش به نتایج خوبی می رسند.
- ترک هروئین به روش ناگهانی. در این روش، مصرف هروئین به طور ناگهانی قطع می شود و از آن جایی که می تواند با آسیب های جسمی و روانی همراه باشد، چندان توصیه نمی شود. در واقع، این روش برای آن دسته از افرادی مناسب است که دوز مصرف شان زیاد نیست و به طور تفریحی هروئین مصرف می کنند.
رفتار درمانی ترک هروئین
در کمپ ترک اعتیاد آجودانیه، خدمات مشاوره به افرادی که قصد ترک هروئین را دارند، ارائه می شود و هدف از انجام رفتار درمانی، این است که فرد با سلامت روانی بیشتری به خانواده و جامعه برگردد و بتواند زندگی جدیدی را آغاز کند. در صورتی که این روش همراه با دارو درمانی باشد، نتایج بهتری را شاهد خواهیم بود.
نکته مهم بعدی این است که مشاوره ها و روان درمانی نباید تنها مختص دوران ترک باشد و بعد از آن نیز باید ادامه پیدا کند تا این اطمینان حاصل شود که فرد مجدد به مصرف مواد روی نخواهد آورد.
در خصوص مدت زمان ترک هروئین نیز باید بگوییم که بازه زمانی به عوامل مختلفی از قبیل: سن، شرایط جسمانی و روانی، میزان دوز مصرف، مدت زمان مصرف و آخرین زمان مصرف بستگی دارد و معمولا نیاز است که فرد به مدت یک تا سه هفته در کمپ ترک اعتیاد بستری شود.
علائم ترک هروئین
علائم ترک هروئین می تواند در هر فردی متفاوت باشد که باز هم به عواملی مانند میزان دوز مصرف و مدت زمان اعتیاد بستگی دارد، اما در کل، علائم ترک از شش تا دوزاده ساعت بعد از آخرین مصرف مشخص می شوند و ممکن است دو تا ده روز ادامه پیدا کنند و با علائمی مانند درد عضلانی، دردهای شدید استخوانی، بی خوابی و بی قراری، احساس لرزش بدن، تند شدن ضربان قلب، مشکلات گوارشی و غیره همراه خواهد بود.
از آن جایی که این علائم در همه افراد ظاهر می شود، اما با شدت های متفاوت، نیاز است که فرد تمام طول درمان تحت نظر و مراقبت باشد.