برخی از افراد مبتلا به مصرف مواد مخدر بعد از مدتی که از شرایط ناخوشایند روحی و جسمی خود خسته میشوند، اقدام به ترک خودسرانه میکنند. این افراد اکثرا در خانه و با مصرف داروهایی که به عنوان داروهای درمان اعتیاد شناخته میشوند، و بدون مراجعه به کمپ ترک اعتیاد اقدام به ترک میکنند. متاسفانه این افراد از خطرات خود درمانی اعتیاد و مشکلات آن آشنا نیستند.
ترک اعتیاد در خانه با خود درمانی
افراد معتاد به مصرف مواد مخدر به دلایل مختلفی اقدام به خود درمانی یا ترک اعتیاد در خانه میکنند. برخی از این دلایل ممکن است شخصی و برخی دیگر وابسته به شرایط این افراد باشد. دلایلی مثل صرف هزینه کمتر، عدم اعتماد به روشهای علمی، ساده انگاشتن مسئله ترک اعتیاد و … باعث میشود تا عدهای بدون مراجعه به مرکز ترک اعتیاد، به خود درمانی روی بیاورند. افرادی که خود درمانی اعتیاد میکنند معمولا از دو روش گیاهی میروند.
خود درمانی با داروهای گیاهی
از آنجایی که در گذشته برای درمان بسیاری از بیماریها و حتی درمان اعتیاد از طب سنتی یا داروهای گیاهی و دستساز استفاده میشد، این روش هنوز در میان عدهای از افراد جامعه مرسوم است. بهخصوص برای افرادی که مواد مخدری با پایه گیاهی مثل تریاک مصرف میکنند، خود درمانی با شیره تریاک برای کنار گذاشتن تدریجی اعتیاد رواج دارد. عدم آگاهی کافی نسبت به داروهای گیاهی و تاثیر یا عوارض آنها، مشکلاتی است که در مصرف خودسرانه و خود درمانی به آنها وجود دارد.
دارو درمانی در خانه
یکی دیگر از روش های خود درمانی اعتیاد، دارو درمانی در خانه است؛ به این شکل که برخی از افراد معتاد با کپی برداری از داروهایی که افراد دیگر برای درمان خود مصرف کردهاند، اقدام به دارو درمانی برای خود میکنند. یکی از معروفترین داروهایی هم که اکثر بیماران استفاده میکنند، متادون است؛ فارغ از اینکه مصرف متادون باید متناسب با شدت اعتیاد و در دُزهای مشخصی مصرف شود و تشخیص آن هم به عده یک پزشک متخصص است. مصرف بیرویه و بدون تجویز پزشک داروهای ترک اعتیاد خطرات متعددی مثل اعتیاد به دارو یا اوردوز به همراه خواهد داشت.
خطرات و مشکلات ناشی از خود درمانی
بسیاری از افرادی که اقدام به ترک اعتیاد در خانه یا خود درمانی میکنند، از خطرات و مشکلات آن آشنا نیستند. به دلیل همین عدم آگاهی سالانه افراد زیادی دچار مسمومیت دارویی میشوند جوریکه شایعترین نوع مسمومیت در دنیا شناخته شده است. این اتفاق تنها یکی از خطرات و مشکلات ناشی از خود درمانی یا دارو درمانی در خانه برای ترک اعتیاد است. برخی از خطرات و مشکلاتی اصلی ناشی از خود درمانی در بین معتادین عبارتند از:
- عدم آگاهی کامل از تاثیر داروهای ترک اعتیاد
- خود درمانی بدون توجه به ریشه های روانی اعتیاد
- طولانی شدن روند درمان
- خطر اعتیاد به داروهای مصرفی ترک اعتیاد با خود درمانی
- از دست دادن امید به ترک اعتیاد پس از شکست احتمالی
- استرس و افسردگی در خود درمانی
- از دست دادن یک فرصت طلایی برای ترک اعتیاد
هر کدام از این خطرات و عواقب ناشی از خود درمانی آژیر خطری است برای کسانی که میخواهند بدون مشورت یک پزشک یا مراجعه به مراکز تخصصی ترک اعتیاد، اقدام به ترک اعتیاد کنند.
عدم آگاهی کامل از تاثیر داروهای ترک اعتیاد
بسیاری از افرادی که دچار اعتیاد به مصرف شدید مواد مخدر هستند معمولا جزو قشر کم سواد جامعهاند. این افراد سواد علمی و دارویی کافی برای تشخیص درست داروهای ترک اعتیاد یا مصرف دقیق آنها ندارند. دارو درمانی یک مبحث کاملا تخصصی و پزشکی است. اینکه شخصی صرفا از روی روش درمانی فرد معتاد دیگری که پس از مصرف داروهای تجویز شده و با یک روش علمی و تحت مراقبت موفق به ترک شده، اقدام به خود درمانی میکند، ناشی از عدم آگاهی است. هر فرد معتاد با شرایط جسمی و روحی خاص خود، میزان و شدت مصرف مواد مخدر و مدت زمانی که اعتیاد دارد، نیاز به داروی درمانی بهخصوص با دوزهای متفاوتی است. تشخیص این مسئله هم به عهده پزشک معالج است.
خود درمانی بدون توجه به ریشه های روانی اعتیاد
یکی از اصلیترین دلایل و ریشههای اعتیاد به مصرف مواد مخدر، خلاءهای روحی و مشکلات روانی است. بسیاری از افراد معتاد به دلایل شخصی یا وراثتی ممکن است دچار اختلالات روانی شدیدی باشند که آنها را به سمت وابستگی شدید به مواد مخدر کشانده است. بنابراین، یکی از مهمترین اقدامات در ترک اعتیاد این نوع افراد کمک گرفتن از روانشناس و خدمات روانشناسی است. افرادی که اقدام به خود درمانی میکنند، نسبت به این ریشههای روانی اعتیاد بیتوجه یا ناآگاه هستند. از این رو، احتمال موفقیت این افراد در ترک خودسرانه مواد مخدر بسیار کم است. از طرفی، این خود درمانی حتی ممکن است باعث تشدید اضطرابها یا مشکلات روحی این افراد شود.
طولانی شدن روند درمان
اعتیاد بیماری پیچیده ای است که نیاز به درمانهای تخصصی مثل سمزدایی دارد. سمزدایی بخش عمدهای از روند ترک اعتیاد را به خود اختصاص میدهد و در کاهش مدت روند آن بسیار تاثیرگذار است. عدم انجام درمانهای تخصصی یا بهرهگیری از پزشکان متخصص باعث طولانی شدن روند درمان میشود. وقتی روند ترک اعتیاد طولانی و طاقت فرسا شود، سختیهای جسمی و روحی بیشتری هم به فرد معتاد تحمیل میکند. از طرفی، درمان طولانی باعث تضعیف روحیه و همچنین تحلیل رفتن جسم فرد میشود. این مشکلات جدید احتمال کنار گذاشتن مصرف مواد مخدر برای همیشه را کمتر خواهد کرد.
خطر اعتیاد به داروهای مصرفی ترک اعتیاد با خود درمانی
یکی از خطراتی که در ترک اعتیاد با داروهای مصرفی وجود دارد، احتمال اعتیاد به داروهاست. موادی مثل متادون یا شیره تریاک که رواج زیادی در بین معتادینی دارد که خودسرانه اقدام به ترک اعتیاد میکنند، به شدت اعتیادآور هستند. مصرف خودسرانه این داروها در دوزهای بالا و به مدت طولانی تنها نوع اعتیاد شما را تغییر می دهد و این بار به یک دارو معتاد میشوید. اما وقتی یک پزشک یا گروهی متخصص با روشهای علمی و انجام آزمایشات متعدد، میزان دقیق مصرف و مدت زمان دارو درمانی را برای شما مشخص میکنند، احتمال اعتیاد به داروها تقریبا به صفر میرسد.
از دست دادن امید به ترک اعتیاد پس از شکست احتمالی
یکی دیگر از خطرات و مشکلات ناشی از خود درمانی اعتیاد ناامیدی پس از شکست احتمالی است. خود درمانی روشی سنتی و غیرعلمی است که احتمال ترک اعتیاد به کمک آن بسیار پایین است. وقتی شما بعد از خود درمانی و بهخصوص تلاشهای متعدد برای ترک اعتیاد با خود درمانی موفق به ترک نمیشوید، دچار یاس و ناامیدی در ترک همیشگی اعتیاد خواهید شد. هر بار هم که مجدد تلاش میکنید و شکست میخورید، امیدتان کم و کمتر میشود. به این ترتیب از درمان ناامید میشوید و احتمالا دیگر به سراغ روشهای علمی هم نخواهید رفت چون دچار این تصور اشتباه میشوید که درمان با روشهای علمی هم نتیجه مشابهی ممکن است داشته باشد.
استرس و افسردگی در خود درمانی
یکی از طبیعی ترین نشانهها یا عواقب مصرف شدید مواد مخدر، بیانگیزگی یا افسردگی فرد بیمار است. این علائم در آغاز روند ترک اعتیاد و با کاهش مصرف یا قطع ماده مخدر هم بروز میکند. فرد بیمار در اقدام به خود درمانی به دلیل نداشتن پشتوانه علمی و روانی و تنها بودن در روند ترک اعتیاد، دچار نگرانی و استرس میشود. این استرس و اضطراب روحیه فرد برای جنگیدن و مبارزه کردن با ماده عفیونی مصرفی را کم میکند. افسردگی با هر بار شکست و ناامیدی از ترک اعتیاد بیشتر به سراغ فرد معتاد میآید.
از دست دادن فرصت طلایی برای ترک اعتیاد
وقتی شما به فکر ترک اعتیاد با خود درمانی میافتید، زمانی است که انگیزهای در درون شما بیدار میشود تا مصرف مواد مخدر را برای همیشه کنار بگذارید. این یک فرصت طلایی برای شماست تا از این انگیزه و اراده درونی به درستی بهره ببرید. اما وقتی به جای درمان با روش علمی به سراغ خود درمانی میروید، این فرصت طلایی را هدر میدهید. هر بار که چنین فرصتی را از دست بدهید، انگیزه و اراده شما برای کنار گذاشتن مصرف مواد مخدر کمتر خواهد شد. پس بهتر است قدر این فرصت را بیشتر بدانید و آن را با خود درمانی هدر ندهید. به سراغ روش های درست ترک اعتیاد بروید و از راههای علمی و تخصصی اقدام کنید.
بهترین روش درمان اعتیاد
با اینکه ممکن است شنیده باشید عده کمی با خود درمانی یا ترک اعتیاد در منزل موفق به ترک شدهاند، ولی نباید به شنیدهها صرفا اکتفا کنید. این دسته از افراد ممکن است اعتیاد شدیدی به مصرف مواد مخدر نداشته باشند یا اینکه مدت زمان زیادی دچار اعتیاد نبودهاند. شرایط شما با دیگران متفاوت است پس لزومی ندارد خودتان را با بقیه مقایسه کنید. بهترین روش ترک اعتیاد برای شما روشی است که متناسب با شرایط جسمی و روحی، نوع مصرف، میزان و شدت اعتیاد و همچنین مدت زمان مصرف تجویز شود. تمامی این شرایط با کمک پزشک، مشاور، روش های علمی و آزمایشگاهی و تحت نظر و مراقبت بودن امکانپذیر است.
مراجعه به کمپ اختصاصی ترک اعتیاد
اگر میخواهید از نیروی درونی و اراده خود برای ترک اعتیاد به بهترین شکل بهره ببرید، به سراغ مراکز متخصص در زمینه ترک اعتیاد بروید. کمپهای ترک اعتیاد فضای مناسبی با امکانات پیشرفته هستند که مسیر درمان شما را کوتاه و راحت میکنند. مرکز ترک اعتیاد تخصصی آجودانیه یکی از این کمپهاست که خدمات و امکانات پیشرفتهای را در اختیار مراجعین قرار میدهد تا با کمترین سختی و در سریعترین زمان بتوانند اعتیاد را برای همیشه کنار بگذارند.
این مرکز با ارائه انواع خدمات مختلف مثل درمان سمزدایی مواد مخدر، خدمات روانشناسی، علوم اعصاب شناختی، خدمات روانپزشکی ترک اعتیاد و … سریعترین و کاملترین نوع درمان ترک اعتیاد را طبق اصول علمی ارائه میکند. امکانات فوقالعاده خوب این مرکز اعم از امکانات تفریحی، آموزشی، رفاهی و فضای سالم و تمیز مکان فوقالعاده خوبی را برای بیماران عزیز فراهم میکند تا با تحمل سختیهای کمتری به درمان خود بپردازند.