گاهی اوقات سوء مصرف داروهای قدیمی و گیاهی ممکن است تبدیل به خطری جدی برای سلامتی جسمی شما شود. شربت اپیوم یکی از این داروهای گیاهی است که در گذشته به عنوان مسکن یا درمان برخی کسالتها به کار میرفت. اما این داروی اعتیادآور اکنون تبدیل به یکی از معضلات اعتیاد شده است. ما در این مقاله قصد داریم بهترین روش های ترک شربت اپیوم را درا ختیار شما قرار دهیم.
شربت اپیوم یا شربت تریاک
از آنجایی گیاه خشخاخ و مشتقات آن در گذشته جزو گیاهان دارویی محسوب میشد، تریاک به عنوان اصلیترین محصول این گیاه موارد مصرف زیادی داشت. یکی از انواع مشتقات تریاک، شربت اپیوم است که به آن شربت تریاک هم میگویند. این شربت از ترکیب تریاک، آب و الکل حاصل میشود. با اینکه هنوز این شربت در مواردی برای درمان و کمک به کنترل برخی از عوارض استفاده میشود ولی مادهای مخدر به حساب میآید. سوء مصرف شربت تریاک منجر به اعتیاد و وابستگی شدید شده و سلامتی افراد را به خطر میاندازد.
اعتیاد به مصرف شربت اپیوم
بسیاری از مسکنهای قوی اگر به مقدار زیاد مصرف شوند، زمینه اعتیاد را فراهم میکنند. شربت اپیوم هم به عنوان یک مسکن قوی و شادیآور میتواند به شدت اعتیادآور باشد. این ماده با دارا بودن آلکوئیدهای مورفین، کدئین و تریاک حسی از شادی و حالت سرخوشی در فرد ایجاد میکند و دردهای عمیق را تسکین میبخشد. از این رو، خیلی از افرادی که اعتیاد به مواد مخدر قویتر مثل هروئین یا شیشه دارند، برای فرار از اعتیاد به سراغ مسکنهای قوی مثل شربت اپیوم میروند. سوء مصرف شربت اپیوم اگر در اندازه سایر مواد مخدر خطرناک و مضر نباشد، کمترین از آنها نیست. اعتیاد به مصرف این ماده عوارض بدی به همراه دارد.
عوارض جسمی شدید ناشی از اعتیاد به شربت اپیوم
اعتیاد به مصرف هر نوع مادهای میتواند برای سلامتی جسمی و روحی شما مضر باشد. شربت اپیوم هم از این قضیه مستثنی نیست. سوء مصرف این شربت هم عوارض جسمی و هم روحی و روانی به دنبال دارد. برخی از عوارض جسمی شدید ناشی از اعتیاد به شربت اپیوم شامل موارد زیر است:
- بیماری های کلیوی و کبدی
- بیحالی و خواب آلودگی
- مشکلات گوارشی
این موارد تنها بخشی از عوارض اعتیاد به شربت اپیوم یا شربت تریاک هستند. خارش، یبوست، خشکی دهان، کاهش فشار خون، تپش قلب و اتصال عروق محیطی عوارض دیگر اعتیاد به مصرف شربت تریاک است.
بیماری های کلیوی و کبدی
اعتیاد به مصرف شربت اپیوم تاثیر بسیار بدی روی عملکرد کبد و کلیه میگذارد. این ماده عفیونی میتواند احتمال ابتلا به بیماریهای کبدی را در افراد مستعد تا 3 برابر افزایش دهد. از آنجایی که کبد مسئول سمزدایی و تنظیم هورمونهای بدن است، لذا در افراد معتاد به اپیوم رفتهرفته بدنی مملو از سم ناشی از شربت تریاک به جای میگذارد. از جمله عوارض کلیوی هم شامل ناتوانی در دفع راحت ادرار یا کاهش میزان ادرار است.
بیحالی و خواب آلودگی
یکی دیگر از عوارض شایع ناشی از اعتیاد به مصرف شربت تریاک بیحالی و خوابآلودگی است. دلیل این خوابآلودگی وجود مورفین در ترکیب اپیوم است. افراد مبتلا به مصرف این ماده معمولا احساس خستگی و کسالت مفرط دارند. این عوارض زندگی روزمره معتادان به شربت تریاک را مختل میکند.
مشکلات گوارشی
شایعترین عوارض ناشی از سوء مصرف شربت اپیوم بروز مشکلات گوارشی است. افراد معتاد به مصرف شربت تریاک پس از مدتی دچار مشکلات گوارشی مثل تهوع، استفراغ، معده درد، بی اشتهایی و یبوست میشوند. این مشکلات گوارشی به مرور باعث لاغری و تضعیف قوای جسمی خواهد شد.
عوارض روحی و روانی
در کنار تمام مشکلات جسمی که مصرف شربت اپیوم به دنبال دارد، مغز و روان فرد معتاد هم به شدت درگیر شده و دچار عوارض روحی و روانی خواهد شد. اعتیاد به این شربت سیستم عصبی مرکزی مغز را مختل کرده و عوارضی مانند افسردگی، بیقراری، اختلال حواس و فراموشی به دنبال دارد. افراد معتاد به مصرف این شربت تمرکز درستی روی مسائل مهم زندگی ندارند و حتی گاهی اوقات نمیتوانند برخی اطلاعات گذشته را به طور دقیق به یاد بیاورند.
ترک شربت اپیوم
حتی اگر شربت اپیوم را به عنوان یک مسکن و یا جایگزین ماده مخدر دیگر و در مدتی طولانی مصرف کرده باشید، وابستگی شدیدی به آن پیدا خواهید کرد. برای رهایی از این وابستگی اعتیادآور و ترک شربت اپیوم نمیتوانید به درمانهای خانگی یا ترک خودسرانه اقدام کنید. ترک ناگهانی و یکباره این ماده مخدر می تواند خطرآفرین باشد. پس بهتر است برای ترک آن به متخصصین حوزه اعتیاد و مراکز معتبر مثل کمپهای تخصصی ترک اعتیاد مراجعه کنید. بسیاری از مراکز تخصصی ترک اعتیاد خدمات مختلفی برای کنار گذاشتن مصرف شربت تریاک ارائه میدهند. این خدمات هم شامل کمکهای درمانی و هم مشاورههای روانشناسی است.
بستری شدن در کمپ ترک اعتیاد
بهترین روش ترک اعتیاد به مصرف شربت اپیوم بستری شدن در کمپ ترک اعتیاد است. مرکز ترک اعتیاد تخصصی آجودانیه به عنوان یک کمپ مجهز به شما کمک میکند تا طول درمان راحتتری داشته باشید و برای همیشه از اعتیاد خود راحت شوید. کمپ آجودانیه با داشتن فضایی بسیار صمیمی و دلنشین از شما در بدترین روزهای پر رنج و دردتان میزبانی میکند. خدمات متنوعی که در این کمپ ارائه میشود شامل موارد زیر است:
- خدمات درمانی
- مشاوره و خدمات روانشناسی
- خدمات روانپزشکی
- فضای مناسب برای ارائه خدمات ورزشی
- خدمات تفریحی
شما در این مرکز به طور همزمان میتوانید از تمامی این خدمات بهرهمند شوید. سمزدایی شربت اپیوم از بدن شما در همان ابتدا و کنار خدمات درمانی در این مرکز انجام میشود. سمزدایی گام مهم اولیه است و کمک زیادی به پیشرفت شما در شروع دوره ترک میشود. اگر از نظر روحی و روانی دچار درگیریهای شدیدی باشید، این مرکز با ارائه خدمات روانشناسی و روانپزشکی در کنار شما خواهد بود.
طول دوره درمان اعتیاد به شربت اپیوم
از آنجایی که بیشتر مواد مخدر مثل شربت تریاک تاثیرات عمیقی بر جسم و روان افراد دارند، ترک آنها چندان ساده و سریع اتفاق نمیافتد. رهایی از مصرف شربت اپیوم و ترک آن نیاز به زمان دارد. این زمان متغیر است و بستگی به میزان مصرف شما و مدت زمانی است که به این شربت اعتیاد دارید. اما در حال کلی و به طور میانگین طول دوره درمان اعتیاد به شربت اپیوم از 24 ساعت تا 2 هفته خواهد بود. اگر میزان مصرف روزانه شما کمتر از 2 یا 3 گرم شربت تریاک باشد، حداقل نیاز به 2 الی 3 روز بستری برای ترک آن دارید. ولی اگر بیشتر از 3 گرم در روز از این ماده مخدر استفاده میکنید، باید حداقل یک الی دو هفته تحت نظر باشید. در این مدت ممکن است با دردهای جدیدی مواجه شوید که جزو عوارض طبیعی ترک اعتیاد است.
عوارض اولیه بعد از ترک مصرف شربت اپیوم
بدن شما در طول دوره مصرف شربت اپیوم به آن وابستگی شدید پیدا کرده و این وابستگی تغییرات شیمایی یا گاهی فیزیکی در درون شما ایجاد میکند. از این رو، ترک آن هم روی بدن شما عوارضی به همراه دارد. عوارض و علائم ناشی از قطع مصرف اپیوم به عوامل مختلفی از جمله شرایط بدنی شما، میزان مصرف، طول مدت مبتلا و نحوه مصرف دارد. برخی از علائم و عوارض شایع که در ابتدای کاهش یا قطع مصرب شربت اپیوم بروز میکند عبارتند از:
- افزایش فشار خون
- بالا رفتن ضربان قلب
- گشادی مردم چشم
- درد معده
تمامی این علائم لزوما در یک فرد به تنهایی بروز نخواهد کرد. حتی ممکن است برخی از افراد فقط یکی از چندین علائم را داشته باشند. شما برای کنترل این عوارض و یا تسکین دردهای ناشی از ترک اپیوم میتوانید از روش های کمکی برای عبور از طول دوره درمان استفاده کنید.
روش های کمکی برای ترک مصرف اپیوم
ترک اعتیاد یکی از درمان های سخت و زمانبر است که نیاز به قوای بدنی و روحیه قوی دارد. از آنجایی که بیشتر افراد معتاد پس از دوره طولانی مدت مصرف مواد مخدر دچار ضعف جسمی و روحی میشوند باید در مدت ترک روی این مسئله متمرکز شوند. بازیابی قوای جسمی و روحی کمک زیادی به فرد بیمار میکند تا سریعتر به زندگی عادی برگردد و سلامت خود را به دست بیاورد. برخی از این روشهای کمکی برای ترک مصرف اپیوم یا هر ماده مخدر دیگر عبارتند از:
- فعالیت جسمی
- زندگی در فضای سالم
- تغذیه مناسب
فعالیت جسمی
ورزش کردن روزانه و انجام فعالیت های جسمی مناسب نه تنها به بازیابی قوای جسمی شما کمک میکند بلکه روحیه شما را هم قویتر خواهد کرد. انجام منظم حرکات ورزشی باعث تقویت عضلات تحلیل رفته، حفظ سلامتی قلب، کمک به حل مشکلات تنفسی و گوارشی و همچنین کاهش کسالت و افسردگی میشود.
زندگی در فضای سالم
یکی دیگر از روش های کمکی برای درمان اعتیاد به شربت اپیوم زندگی در فضای سالم است؛ به این معنی که از افراد معتاد بهخصوص مصرف کنندگان اپیوم فاصله بگیرید تا دوباره برای شروع مصرف وسوسه نشوید.
تغذیه مناسب
از آنجایی که مشکلات گوارشی در افراد معتاد به اپیوم فراوان دیده میشود، تغذیه مناسب به بهبود این مشکلات کمک خواهد کرد. تغذیه سالم با مواد غذایی مقوی به بازیابی توان جسمی و بدنی شما هم کمک خواهد کرد. وقتی قدرت بدنی بیشتری داشته باشید، در تحمل دردهای ناشی از ترک اپیوم قویتر عمل خواهید کرد.
مراقبت های بعد از ترک اپیوم
بعد از گذشت چند هفته از دوره ترک مصرف شربت تریاک حس رهایی و سبکی به سراغتان میآید. شاید تصور کنید دیگر نیازی به مراقبت از سلامتی خود ندارید و به راحتی میتوانید هر کاری که دلتان بخواهد انجام دهید. اما واقعیت این نیست؛ شما کار بزرگی انجام دادهاید و اثرات یک ماده عفیونی را از بدن خود خارج کردهاید. این اثرات آنقدر قوی هستند که ممکن است با یک جرقه یا محرکه بازگردند. پس همچنان باید تا مدتی از جسم و روحتان مراقبت کنید تا زحمتی که در طول دوره درمان کشیدهاید را هدر ندهید. در کمپ آجودانیه، مراقبتهای بعد از ترک ماده مخدر توسط پرسنل دلسوز این مرکز به شما ارائه میشود تا به اطمینان حداکثری از عدم بازگشت به سمت اپیوم برسید.